Для дому
Для бізнесу

Без зайвих витрат: як підготуватися та провести свята енергоефективно

Зменшити витрати на електроенергію напередодні тривалих вихідних можна завдяки простим енергоефективним заходам під час приготування святкових страв.

«Дніпровські енергетичні послуги» дбають про своїх клієнтів і діляться корисними порадами:

  • якщо готуєте на електроплиті, обирайте посуд, що за діаметром трохи більший або такий же, як конфорка. У каструль і сковорідок має бути рівне дно, в іншому випадку витрати енергії можуть зрости на 40-60%;
  • варіть або тушкуйте їжу під закритою кришкою, адже швидке випаровування рідини подовжує час приготування;
  • вимикайте конфорку електричної плити за кілька хвилин до готовності страви. Після вимкнення конфорка ще деякий час буде гарячою;
  • не ставте в холодильник гарячий посуд та не залишайте дверцята відчиненими надовго;
  • кип’ятіть в електрочайнику лише необхідну кількість води і регулярно очищуйте його від накипу.

Побутові клієнти, які встановили двозонний лічильник і сплачують удвічі менше за спожиту з 23:00 до 7:00 електроенергію, можуть вмикати хлібопічку, мультиварку, пароварку, духову шафу в автономному режимі і переносити приготування страв на нічні і ранкові години. А розумні розетки допоможуть вірно запрограмувати час увімкнення енергоємних приладів.

На витрати електроенергії впливає і розміщення електроприладів на кухні. Так, холодильник краще не ставити поряд із газовою плитою або обігрівачами – так йому доведеться споживати більше енергії, щоб охолоджуватися. Не встановлюйте холодильник туди, де на нього будуть потрапляти прямі сонячні промені. Холодильник буде витрачати менше енергії, якщо поставити його біля зовнішньої стіни, але не впритул до неї.

Також заощадити на енергоресурсах допоможе заміна старої побутової техніки сучасною енергоефективною класу А та А+. Наприклад, індукційна електроплита швидше нагрівається і вистигає, що дозволяє значно зменшити витрати електроенергії.